Bruksizm Nedir?

Bruksizm Nedir Diş hastalıkları, genellikle doğru ağız bakımının yapılmaması, dişlerin yanlış kullanılması ve özen gösterilmemesi gibi hatalardan kaynaklı sorunlar olarak görülse de kimi zamansa farklı kaynaklardan ortaya çıkan diş gıcırdatma gibi sorunlar olarak da görülebilir. Diş gıcırdatma rahatsızlığı, tıbbi olarak bruksizm kelimesi ile ifade edilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bu noktada net olarak bruksizm nedir sorusunun cevabı için genellikle uyku sırasında engellenemeyecek şekilde çene hareketlerinden doğan bir sonuç olarak dişlerin sıkılması sıkıntısı cevabı verilebilir.

Bruksizm, toplumda çok sık rastlanan bir sorun olurken, tam olarak hangi kaynaklardan ortaya çıktığı bilinememektedir. Merkezimizdeki birçok diş hekimi tarafından öngörülen şekilde genetik rahatsızlıkların eti gösterdiği çok tehlikeli bir rahatsızlık olduğu belirtilmektedir. Normal zamanlarda olmayan bir şekilde kişiler dişlerinde gıcırdatma nedeniyle rahatsız edici sesler çıkarır ve bu sorun genellikle ağız ve çevresindeki dokularda bulunan rahatsızlıklardan da kaynaklanabilir. Dişler aşırı derecede sürtünme oluşturduğu için yüzeylerinde aşınma oluşur ve bu da farklı diş sorunları ortaya çıkarabilir. Bu diş sorunları nedeniyle çiğneme rahatsızlıkları, iletişim rahatsızlıkları ve nefes almada sıkıntılar yaşanabilir.

Bruksizm Nedir ve Belirtileri ile Nedenleri Nelerdir?

Merkezimizde diş hekimlerimiz tarafından diş gıcırdatma sonucu başvuru sağlayan hastalarımıza bruksizm nedir konusunda gerekli cevaplar sağlandıktan sonra hastalarımızın merak ettikleri diğer ayrıntılar arasında, bruksizmin belirtileri ve nedenleri bulunmaktadır. Bruksizmin belirtileri arasında genellikle dişlerin aşınma göstermiş olması ve bu aşınmalar dolayısıyla çene ve yanak bölgesindeki ağrıların ortaya çıkması hatta kronik baş ağrılarının görülmesi bulunmaktadır. Çene ekleminde, çiğneme kaslarında ve diş bölgelerinde ağrılar ortaya çıkarken bu durum, bazen hastaların hayatını çok olumsuz düzeyde etkileyebilmektedir.

Bruksizmin ana nedenleri ilk aşamada belirtildiği gibi genellikle genetik olarak düşünülse de birçok uzman tarafından net olarak belirtilen ana nedenler arasında hastanın yaşadığı duygusal stres gösterilmektedir. Merkezimize bruksizm nedeniyle başvuru yapan hastalarımız için öncelikle hekimlerimiz tarafından duygusal olarak yaşanan stresler, sinir ve üzüntü durumları sorgulanmakta ve daha sonrasında bu gibi durumlar bulunduğunda öncelikle bu kişisel streslerin atlatılması için de farklı tedavi yöntemlerinin alınması önerilmektedir. Vücutta yaşanan yoğun stresin sonucu olarak ilk sonuçlar ağızda görülürken, diş gıcırdatma önemli bir etken olarak ön plana çıkmaktadır. Genellikle gündelik hayat içerisinde görünmeyen bu sorun, geceleri uyku halinde ortaya çıkarken, malokluzyon olarak bilinen diş dizilişi ve sıralanışında oluşan bozukluk da fizyolojik olarak bu hastalığın nedeni olabilir.

Bruksizm Nedir ve Tedavi Nasıl Sağlanabilir?

Bruksizm rahatsızlığında ön plana çıkan ilk neden stres olduğundan dolayı tedavi aşamasına geçildiğinde, merkezimizdeki hekimlerimiz ilk aşamada stresle mücadele yöntemlerini önermektedir. Fizyolojik olarak nedenler irdelendiğinde bruksizm nedir sorusunu oluşturan diş problemleri ile ilgili uzman hekimlerimiz tarafından öncelikle gece koruyucusu adı verilen silikon diş plakları önerilmektedir. Oluşan ağrı rahatsızlığın giderilmesi için de farklı ağrı kesici ve rahatlatıcı ilaçlar kullanılırken, tedavi yöntemleri arasında eksik dişlerin protez ile tamamlanması, dolgu ve kaplamaların düzeltilmesi ve çok ileri düzeydeki vakalarda eklem kapsülünün yıkanması gibi uygulamalar bulunmaktadır.

Bir kişide bruksizm rahatsızlığının anlaşılabilmesi için öncelikle çevresindeki insanlara danışılarak geceleri uyku sırasında dişlerini gıcırdatıp gıcırdatmadığı, boyun ve omuz bölgesinde ağrı bulunup bulunmadığı, eklemlerde ses olup olmadığı ve diş hassasiyetinin bulunup bulunmadığı araştırılır. Hastalık net olarak belirlendikten sonra en yaygın çözüm için gece plağı kullanılır. Genellikle uyku durumunda kullanılan gece plağı, dişlerin birbirine sık temas etmesini ve baskı nedeniyle aşınma ve ağrılar oluşturmasını engeller.

Sosyal Medyalarımız