Bruksizmden Hasar Görmüş Dişler Nasıl Tedavi Edilir?

Bruksizmden Hasar Görmüş Dişler Ağız ve diş sağlığı ile ilgili olarak çürüklerin dışında pek çok sorun yaşanabilmektedir. Dişlerin zarar görmesi ve diş kaybı gibi sonuçların görüldüğü durumlar arasında çürüklere ek olarak bazı durumlarda bulunmaktadır. Bruksizm bu sorunlardan bir tanesidir. Bruksizm, bilinçsiz olarak çenenin sıkılması ve dişlerin birbirine bastırılması şeklinde görülmektedir. Ağırlıklı olarak gece uyurken görülen bu rahatsızlık dişlerin birbirine sürtünmesi ve zarar görmesi şeklinde sonuçlanmaktadır. Genellikle uyku sırasında yaşanması bruksizm hastası olan kişilerin durumu fark etmez. Ancak çevresindeki kişiler bu durumdan oldukça rahatsız olmaktadır. Hastaların dişlerinde meydana gelen aşınma ya da çürüme gibi durumlar tedavi edilmelidir. Bu gibi sorunlar yaşayanlar, bruksizmden hasar görmüş dişler nasıl tedavi edilir gibi sorulara cevap ararlar. Hastalığın ilerlemiş düzeylerinde sadece gece dişlerin sıkıldığı durumlar görülmez. Gün içerisinde de bu durumların yaşanması ve dişlerin gıcırdatılması sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bunun içinde hastalığın tedavi edilmesi daha büyük önem arz eder. Rahatsızlığın pek çok farklı alanda sağlık sorununa sebep olması tedavisinin önemli olması sonucunu doğurur.

Bruksizm Belirtileri ve Bruksizmden Hasar Görmüş Dişler Nasıl Tedavi Edilir?

Bruksizmden hasar görmüş dişler nasıl tedavi edilir şeklindeki sorulardan önce hastalığın nasıl belirtiler ile kendisini gösterdiği ve ne gibi sorunlara yol açtığı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bruksizm hastalığının en önemli belirtisi olarak sabah uyanınca çene ve çevresinde hissedilen ağrı görülür. Bu ağrı gece boyunca çenenin ve dişlerin aşırı şekilde kasılmasından kaynaklanır. Sürekli sıkılan dişler çene kaslarında ağrıya neden olur. Bunun bir sonucu olarak da sabah uyandığında dinlenmeden, halsiz ve yorgun şekilde uyanmak görülmektedir. Halsizlik ve yorgunluk hastalığın bir belirtisi olarak öne çıkar. Diğer bir belirti olarak dişlerde gözlemlenebilen aşınma gösterilebilir. Dişlerdeki aşınma özellikle gıcırdama şeklinde görülen hastalıkta yoğun olarak karşılaşılır. Hastalığın tespit edilmesindeki en önemli etken çevresindeki insanların gece uyurken görülen çene hareketlerini fark etmeleri gösterilebilir. Bu durumların görüldüğü kişiler geciktirmeden tedavi sürecine başlamalıdır. Bruksizm özellikle ileri seviyelerde çene yapısında bozulmalara yol açabilir. Çene yapısında yaşana bozukluk fonksiyon kaybı gibi sonuçlar da doğurabilir. Dişlerde ve diş dolgusu gibi alanlarda çatlama ve kırılmada sıkça karşılaşılan durumlar arasında gösterilir. Aşırı kasılmadan kaynaklanan şekilde çene kaslarının kullanımında kütlemeler görülmesi de hastalığın sonuçları arasında yer alır. Uzun süreli olarak devam eden hastalıklarda dişlerin köklerinin zayıflaması ve diş kaybı gibi sorunlarda ortaya çıkabilir.

Bruksizmden Hasar Görmüş Dişler Nasıl Tedavi Edilir ve Koruyucu Plaklar Nasıl Kullanılır?

Bruksizmden hasar görmüş dişler nasıl tedavi edilir konusunu merak eden kişilerin karşılaştığı bazı hususlar bulunur. Hastalığın tedavi sürecinde önemli olarak görülen konuların başında hastalığın nedenleri gelir. Bazı durumlarda psikolojik nedenlerden görülen bu hastalık ile ilgili olarak ilk tespit yapılmalıdır. Bu gibi durumlarda psikolojik tedavi yöntemlerine başvurulmalıdır. Bu tedavi yöntemleri ile birlikte hastalıkla ilgili de tedaviler geliştirilebilir. Koruyucu gece plağı olarak adlandırılan tedavi yöntemi en sık kullanılan yöntemdir. Hastalığın özellikle fizyolojik nedenlerden kaynaklanmayan, stres gibi etkiler ile görüldüğü durumlarda kullanılan bu yöntem kasılma ve sıkma süreçlerinin dişlere ve çene yapısına daha az zarar vermesi için kullanılır. Çene içerisine yerleştirilen bu plaklar ile dişlerin birbirine temas etmesi engellenmektedir. Plakların kullanımı aşamasında ölçüler alınarak kişiye özel işlem yapılır. Bu sayede plaklar tam uyum sağlar ve çeneye ya da ağız içerisinde bir yere zarar vermesi engellenmiş olur.

Sosyal Medyalarımız