Diş Dolgusu Acıtır mı

Diş Dolgusu Acıtır mı Çeşitli nedenlerden dolayı dişlerde çürükler oluşabiliyor. Bu çürüklerin tedavisi yapılmadığında, çürük daha da ilerleyip, diş kaybına yol açabiliyor. Diş kaybıyla sorun bitmiyor. Tedavi yaptırmadığınız sürece enfeksiyon diğer dişlere ve dokulara yayılıyor. Sağlam dişler ve ağız sağlığı için dişlerinizin bakımını çok yapmalısınız. Bununla birlikte 6 ayda bir diş kontrolü yaptırmalısınız. Olası çürük başlangıçlarını, ilerlemeden tedavi ettirebilirsiniz. Diş dolgusu (restorasyon)  bu tedavi yöntemlerinden biridir.

Diş Dolgusu Nedir?

Dişte oluşan, çürük bölge klinik ortamda, steril şartlarda temizleniyor. Temizlenen bölgede oluşan boşluk, diş yapısına uygun malzemeyle dolduruluyor. Bu işleme diş dolgusu denir. Bu işlemde amaç, öncelikle dişi kurtarmaktır. Daha sonra sağlıklı görünümüne kazandırmaktır.

Diş çürüğü sinirlere kadar ilerlemişse, dolgu yapılmadan önce kanal tedavisi yapılıyor. Bazı hastaların aklına diş dolgusu mu kanal tedavisi mi diye gelebilir. Diş çürüğü, yani enfeksiyon dişten tamamen arındırılmadan dolgu yapılmıyor. Çünkü, dolguyla kapatılan bölgede kalan enfeksiyon yayılmaya devam edecektir. Bu nedenle diş hekimi detaylı muayene ve röntgen sonucunda kanal tedavisine karar verebilir. Kanal tedavisinden sonra dolgunuz yapılacaktır.

Diş dolgusu sadece diş çürüğü oluştuğunda yapılmıyor. Estetik diş dolgusu denilen işlemle çatlamış, kırılmış dişleriniz de kurtarılıyor. Dolguda, hastanın tercih edebileceği çeşitli malzemeler kullanılıyor. Bunlara dolgu çeşidi adı veriliyor.

Altın, porselen, kompozit reçine (diş rengi), amalgam (gümüş dolgu) diş dolgusu çeşitleri bulunuyor.  Diş yapınıza ve isteğinize görü bu çeşitlerden birini tercih edebilirsiniz. Dolgu yaptırmak isteyenler diş dolgusu malzemesi nedir diye merak edebilirler.

Amalgam dolgunun ana malzemeleri; gümüş, kala, bakır ve cıva;  Kompozit reçinenin seramik ve kimyasal maddeler; Porselen dolgunun porselen; altın dolgunun altındır.

Diş Dolgusu Neden Yapılır?

Dişler, yaşam kalitesini ve sosyal yaşamı direk etkileyen uzuvlardan biridir. Sindirim sisteminin ilk basamağını oluştururlar. İyi çiğnenmeyen besinler, sindirim sisteminde problemler oluştururlar. Dişlere gereken önem verilmediğinde çok kısa sürede çürümeye başlarlar. Bunun sonucunda, ağızdaki uyum kaybolacaktır.

Kişinin yaşam kalitesi düşecek, diş ağrıları ve çirkin görüntüyle rahatsızlık yaşayacaktır. Dişler,sinir ağıyla baş bölgesinde bulunan diğer organlarla bağlantılıdır. Dişlerde oluşacak enfeksiyon, kulak, boyun, göz, boğaz, çene gibi bölgelerde ağrı hissetmenize yol açacaktır.

Bu nedenle dişinizde çürük, ağrı, hassasiyet hissettiğinizde en kısa sürede diş hekiminizle görüşmelisiniz. Dolgu gerekiyorsa, diş hekimi dişinizi kurtaracaktır.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Diş şikayetiyle gelen hastanın öncelikle panoramik ağız filmi çekiliyor. Diş hekimi, röntgen filmiyle birlikte, diş muayenesi yapıyor. Dişte/dişlerde enfeksiyon varlığının olup olmadığı kontrol ediliyor. Enfeksiyon varsa önce bunun tedavisi yapılıyor. Bu genellikle antibiyotik tedavisi oluyor. Hastanın lokal anesteziye, herhangi bir ilaca alerjisi olup olmadığı öğreniliyor.

Diş temizleme cihazıyla dişteki çürük temizleniyor. Bu temizleme bozulmuş dokuların uzaklaştırılmasıdır. Hastalıklı alan tamamen temizleniyor. Hastanın diş yapısına ve isteğine göre dolgu çeşidi belirleniyor. Bu genellikle halk arasında gümüş dolgu denilen amalgam dolgusu oluyor. Bu dolgu malzemesi dişteki boşluğa enjekte ediliyor. Boşluk tamamen kapatılıyor.

Dolgu malzemesi tamamen dişe uygun olması için tıraşlama işlemine geçiliyor. Keskin kısımlar, fazlalıklar alınarak, dolguya ve dişe şekil veriliyor. İşlem bittikten sonra cilalamaya geçiliyor. Hastaya, nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgiler aktarılıyor.

Ön Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Stres, dişleri aşırı sıkma, kabuklu yemişleri dişlerle kırma, spor yaralanmaları gibi durumlarda ön dişlerde kırılma, çatlamalar olabiliyor. Yeterli ve düzenli ağız hijyeni sağlanmadığında çürükler oluşabiliyor. Dişi kurtarmak, ağızda estetik görünümü sağlamak adına ön dişlere dolgu yapılabiliyor.

Hastanın, diş röntgen filmi çekiliyor. Diş hekimi detaylı şekilde diş muayenesi yapıyor. Çürükten kaynaklanan enfeksiyon olup olmadığı kontrol ediliyor. Herhangi bir sorun bulunmuyorsa dolgu işlemine başlanıyor. Ön diş dolgu işleminde kompozit reçine dolgu çeşidi kullanılıyor. Dolgu, diş renginde olduğu için diğer dişlerle mükemmel uyum sağlıyor.

Dolgunun dişte sağlam durması için, diş yüzeyi pürüzlendiriliyor.  Bu işlem için diş yüzeyine özel asitler sürülüyor. 15 saniye bekleniyor. Sürenin sonunda diş yüzeyi suyla yıkanıyor. Diş yüzeyi kurulanıyor. Yüzeye, adezivler (bonding ajan) uygulanıyor. Adezivler diş ile dolgunun birbirine yapışmasını sağlıyor.

Adezivin iyice yapışması için 20 saniye bekleniyor. Sonra üzerine hava spreyi sıkılıyor. Kullanılacak olan dolgu malzemesi  -kompozit/seramik esaslı- pürüzlenen bölgeye tabaka tabaka yapıştırılıyor. Yapıştırma işleminde mavi ışık kullanılıyor. Yapıştırma işlemi bittikten sonra, fazlalıklar alınıyor. Diş yüzeyi parlatılıyor.

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Diş Dolgusu Acıtır mı Çürük, kırık bir dişin dolgusu ortalama 30-40 dakika sürüyor. Bu süre sadece dolgu işlemi içindir. Dişe kanal tedavisi uygulanacaksa, birden fazla dişe dolgu yapılacaksa süre daha da uzayabiliyor. Dolgunun çeşidi de süreyi etkileyebiliyor. Örneğin porselen dolgu çeşidini seçerseniz 2 ile 4 seans arasında porselen dolgunun süresi bulunuyor. Diş Dolgusu Acıtır mı

Diş Dolgusu Düştü Ağrısı Nasıl Geçer?

Dolgular her ne kadar dişlere sağlam şekilde yapıştırılsa da çeşitli nedenlere bağlı olarak düşme olasılıkları bulunuyor. Bunların en başında ağız hijyeninin yeterli sağlanamaması, sert cisimlerin dişle kırılmaya çalışılmasıdır. Dolgu düştüğünde, dişte hassasiyet oluşacaktır. Bu hassasiyet size ağrı olarak yansıyacaktır.

Dolgu düştüğünde kişinin en kısa sürede diş hekimiyle görüşmesi gerekiyor. Tekrar dolgu yapılmadığında tekrar çürük oluşma riski bulunuyor. Diş hekimiyle yakın zamanda görüşme imkanınız bulunmuyorsa, doktorunuzun tavsiyesiyle ağrı kesiciler alabilirsiniz.

Ağrıyla birlikte şişme oluşmuşsa, soğuk kompres yapabilirsiniz. Dış taraftan 15 dakikalık soğuk kompres hem ağrıyı hem de şişliği dindirecektir. Karanfil yağı, ağrının geçmesinde etkilidir. Dolgusu düşen dişe ve çevresine karanfil yağı sürebilirsiniz.

Diş Dolgusu Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş Dolgusu Acıtır mı Dişin kurtulması, ağrının kesilmesi için yapılan diş dolguları zaman zaman ağrıya sebebiyet verebilir. Birçok diş hekimi diş dolgusu sonrası ağrı yaşanmasını diş çürüğünün ilerleyerek,diş sinirlerine baskı yapması olarak tanımlıyorlar.

Bu nedenle diş dolgusu yapıldıktan sonra ağrı yaşıyorsanız;

-Diş çürüğü iyi temizlenmemiştir.

– Bakımsızlık, iyi yapıştırılmamış gibi nedenlerle diş dolgusu hava alıyor olabiliyor.

– Kalem çiğniyor, sert cisimleri dişle kırmaya çalışıyor olabilirsiniz.

– Ağız hijyenini iyi sağlamıyor olabilirsiniz.

Diş dolgusu ağrısını kesin olarak çözmek istiyorsanız, diş hekiminizle görüşmeniz gerekiyor. Detaylı muayene sonunda, dolgu sökülüp, diş tekrar temizlenebilir. Yeni bir dolguyla diş ağrısı sorunu yaşamazsınız.

Diş hekimine gidene kadar diş dolgusu ağrısı hafifletici uygulamalarda bulunabilirsiniz. İki karanfil tanesini havanda ezin. İçine iki damla zeytinyağı damlatın. Karışımı ağrıyan dişinizin üzerine koyun. Diş hekimine gidene kadar belirli aralıklarla dişinize misvak sürebilirsiniz.

Sarımsak ve tuz karışımı, ağrıyı hafifletmede etkilidir. Bir diş sarımsağı ezin, az tuzla karıştırın. Karışımı ağrıyan dişin üzerine ve çevresine sürün. Gün içinde periyodik olarak üzüm sirkesi&su karışımıyla gargara yapabilirsiniz.

Diş Dolgusu Baş Ağrısı Yapar mı?

Diş dolgusunu ilk defa yaptıracak bazı hastalar diş dolgusu acıtır mı endişesi taşıyorlar. Lokal anestezi yapılması, hiçbir acı hissetmemelerine rağmen kendilerini çok sıkıyorlar. Tedavi sonucunda baş ağrısı çekmeleri normaldir. Diş hekimleri bu durumlara alışkın olduklarından ağrı kesici reçete ediyorlar. Bu ağrı kesiciden alıp, biraz yatıp dinlenmeniz baş ağrınızı giderecektir.

Amalgam diş dolgusu bazı hastalarda alerjiye sebebiyet verebiliyor. Diş dolgusu metal içerikli olduğu için metale alerji olanlarda alerji oluşturabiliyor. Diş eti  kızarıklığı, ödem, şişlik, dilde yanma, sırt, boyun,kafa derisi gibi bölgelerde kaşıntı diş dolgusu alerjisi belirtileri olarak kendini gösteriyor. Alerjik belirtiler yaşadığınızda, diş hekiminize görünmelisiniz.

Diş Dolgusu Ömrü Ne Kadardır?

Diş Dolgusu Acıtır mı Dolguların belirli bir kullanım süresi bulunuyor. Çeşidine bağlı olarak diş dolgusu ömrü farklıdır.

– Amalgam diş dolgusunun ömrü 5-15,

– Kompozit reçine diş dolgusunun ömrü 5-10,

– Porselen esaslı diş dolgusunun ömrü 5-10,

– Altın dolgu diş dolgusunun ömrü 15-30 yıl arasıdır. Kişinin ağız hijyeni ve bakımına bağlı olarak bu süreler değişebiliyor.

Diş Dolgusu Sonrası Yemek

Diş dolgusu yapıldıktan sonra, diş hekimi nelere dikkat edilmesi hususunda gerekli bilgilendirmeleri yapacaktır. Özellikle diş dolgusu sonrası yeme-içmede acele etmemeniz konusunda sizi uyaracaktır. Anestezinin etkisi geçmeden kesinlikle yemek yemeye çalışmayın. Uyuşukluk devam ettiği için çiğneme sırasında dil, dudak ısırmasını yaşayabilirsiniz. Uyuşukluğun geçtiğini anlamak için dilinizi ısırmak yanlış bir davranıştır.

Anestezinin etkisinin geçmesi bazı kişilerde 5-6 saati buluyor. Amalgam dolguda 2 saat geçmeden kesinlikle yemek yenmemelidir. 24 saat geçmeden sert besinler tüketilmemelidir. Daha az çiğneme sağlayan, yumuşak besinlere yönelmelisiniz.

Diş dolgusu, dişi kurtarmak, güzel görünümlü dişlere sahip olmak için yapılıyor. Ağrısız ve son derece güvenli bir uygulamadır. Uzman bir diş hekimi tarafından yapıldığında, düzenli bakımınızla birlikte 10 yıla kadar ömrü bulunuyor. Diş dolgunuzun uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, ağız bakımınızı iyi yapmalı, sert cisimleri dişlerinizle kırmamaya özen göstermelisiniz.

Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak, çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Sosyal Medyalarımız