Diş Eti Çekilmesi Nedir Dişler, diş eti (gingiva) denen bir dokuyla sarılıdırlar. Alt ve üst damakta diş boyunlarının altında bulunan pembemsi dokulardır. Çene kemiğine yapışık halde bulunurlar. Periodantal hastalıklar, genetik yapı, yanlış fırçalama, yetersiz diş bakımı gibi etkenler nedeniyle diş eti çekilmesi ve ağrısı yaşanabiliyor. Dişlerinizde kanama, dişlerin daha uzun görünmesi gibi diş eti çekilmesi başlangıcı yaşıyorsanız polikliniğimize ön muayene ve tanı koymamız için gelmeniz gerekmektedir.

dis eti cekilmesi
Diş eti çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi Ne Demek?

Diş Eti Çekilmesi Nedir Diş eti çekilmesi bir sağlık problemidir. Bu nedenle diş eti çekilmesi nedir en çok merak edilen konulardan biridir.

Bakterilere, tartara, yanlış kaplamalara bağlı olarak kemik aşağı doğru erir. Buna bağlı olarak diş eti de aşağı doğru kayar. Kısaca, diş boynunu saran diş etinin aşağı doğru inmesine diş eti çekilmesi denir.

Diş eti çekilmesinin ilk başında diş taşları geliyor. Genellikle diş üzerinde göründüklerinden çoğu insan tarafından önemsenmiyor. Halbuki, tartar diş ile diş eti arasına girerek kendine yol açıyor. Diş eti, dişe  tutunamadığı zaman aşağı doğru kayıyor.

Diş eti çekilmesi yaygın bir sorundur. Her yaşta görülebilir. Çok yavaş geliştiği için çoğu insan tarafından fark edilmiyor. Diş eti çekilmesinin altında birçok neden yatabilir. Diş eti çekilmesi ve kanaması durumunda vakit geçirmeden diş hekiminize başvurmalısınız.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Düzelir?

Diş eti çekilmesi durumunda yapılacak bütün işlemler ve tedavi yöntemleri çekilmeyi durdurmak ve ilerlemesini önlemek adınadır. Aşağı doğru çekilen diş etleri tekrar yukarı çıkmıyor. Diş eti çekilmesinin aşamasına göre diş taşlarının temizlenmesinden, diş eti ameliyatına kadar tedavi yöntemleri uygulanıyor. Diş Eti Çekilmesi Nedir

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Küçük yaşlardan itibaren diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Diş fırçalamanın önemi her fırsatta vurgulanmasına rağmen hala yetersiz ve yanlış diş temizlikleri yapılıyor. Diş hekimleri, diş eti çekilmesini önlemek için ne yapmalı sürekli hem hastalarını hem de toplumu bilgilendiriyorlar.

Diş eti çekilmesini önlemek için bilinçli şekilde günde iki defa dişlerin fırçalanması gerekiyor. Fırçalama hareketi doğru şekilde yapılmalıdır. Fırçalama yanlara doğru değil üst dişler için yukarıdan aşağıya, alt dişler için aşağıdan yukarıya olacak şekilde yapılmalıdır. Fırçalama süresi en az 2 dakika sürmelidir.  Fırçalama hareketini diş etlerinden itibaren başlatmayı unutmayınız. Dil üzerinde bakteriler biriktiği için fırçalarken dil üzerine dil tarağı veya diş fırçasının ters tarafıyla fırçalayın.

Diş fırçasının yetersiz kaldığı yerlerde diş ipi kullanılmalıdır. Tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. Doğal bir bitki olan misvak zengin lif ve sodyum bi karbonat iyonlarına sahiptir. Gün içinde misvakla diş ve diş etlerinizi ovalayabilirsiniz.

Diş Eti Çekilmesi Ne İyi Gelir?

Diş fırçalama, tıbbi müdahaleler yanında diş eti çekilmesi önleme için doğal yöntemler de bulunuyor. Doğal yöntemleri denemeden önce diş eti çekilmesine ne iyi gelir konusunda diş hekiminize danışmanızda yarar vardır.

Çay ağacı&incir çekirdeği yağı; günde 3-4 defa diş etlerine masaj yapar gibi yediriyorsunuz. Sulandırıp, gargara yapabilirsiniz.

Kaya&kristal tuz; Bir bardak suyun içine bir çay kaşığı tuz katıyorsunuz. Gün içinde gargara yapabilirsiniz.

Limon yağı; diş eti çekilmesine limon yağını günde bir defa 3-4 dakika masaj yapar gibi diş etlerine yediriyorsunuz.

Karanfil; Yemeklerden sonra 2-3 tane karanfil çiğneyin. Diş Eti Çekilmesi Nedir

Hardal yağı; Bir tatlı kaşığı hardal yağına bir çimdik tuz karıştırın. Karışımla diş etlerine masaj yapıyorsunuz.

Kekik kürü; Bu tarif, diş eti çekilmesi kekik kürü saraçoğlu tarafından verilmiş. Cezveye bir tatlı kaşığı kekik, bir su bardağı su ekleyin. Ocakta kaynatın. Ocaktan alıp, soğumaya bırakın. İki ay boyunca günde 3 defa bu suyla dişlerinizi fırçalayın.

Papatya suyu; 250 ml kaynar suya 2 çay kaşığı papatya ekleyin. Soğumaya bırakın. Süzdükten sonra her yemekten sonra suyla ağzınızı gargara yapın.

Diş Eti Çekilmesi Ne Zaman Geçer?

Diş eti çekilmesi şikayetiyle diş hekimine gelenlerinin ilk sorduğu diş eti çekilmesi nasıl durur olmaktadır. Tedavi olduktan sonra diş eti çekilmesi geri gelir mi endişesi taşıyorlar. Klinik ortamda diş taşı ve diş eti çekilmesi yapıldıktan sonra kişini ağız bakımına devam etmesi gerekiyor.

Uygun tedavinin yapılmasıyla diş eti çekilmesi sonuçları ortadan kalkacaktır. Sorunun tekrarlanmaması adına yeterli,  düzenli diş fırçalama yapmalısınız. Ağız bakımını ihmal etmemelisiniz.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş Eti Çekilmesi Nedir Diş eti çekilmesinde birden fazla etken bulunuyor. Bunların başında ağız bakımının iyi yapılmaması diş eti çekilmesi sebebi olarak kabul ediliyor. Ağızda biriken bakteriler diş plağına yerleşerek hem dişin zarar görmesine hem de diş etinin çekilmesine yol açıyorlar. Diğer nedenler şunlardır;

  • İlerleyen yaş
  • Diş taşı (tartar) oluşumu
  • Bazı diş eti operasyonları
  • Anatomik faktörler (diş köklerini saran kemik yapısının ince olması)
  • Ortodontik tedavi
  • Dişleri sert, yatay fırçalama
  • Dişleri aşırı sıkma
  • Çapraşık dişler
  • Hatalı protetik restorasyonlar
  • Zararlı alışkanlıklar (sigara kullanımı, tırnak yeme, piercing takma, yanlış kürdan kullanımı)

Diş Eti Çekilmesi Düzelir mi?

Diş eti çekilmesi tedavisi yapılabilen problemlerden biridir. Bunun için uzman bir diş hekimiyle görüşmeniz gerekiyor. Diş eti çekilmesinin nedeni bulunduktan sonra, uygun tedaviyle diş eti çekilmesini  önleme yapılıyor. Nedenler ortadan kaldırıldıktan sonra ilerleme durduruluyor. Diş etindeki düzelmeden kasıt, tedaviyle çekilmenin durdurulmasıdır. Uygun tedavi, ağız hijyenini iyi sağlamanız diş eti çekilmesinin önleyecektir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Diş etinin çekilme aşamasına göre 3 farklı tedavi yöntemi uygulanıyor. Bu yöntemler şunlardır;

1- Diş dokusu üzerinde oluşan hasarların tedavi edilmesi; Diş taşları temizleniyor. Diş kök yüzeyi görünüyorsa estetik dolgu yapılıyor. Bu işlemler yapıldıktan sonra diş eti çekilmesi kaplama yapılmasında sorun yoktur.

2- Diş duyarlılığının tedavi edilmesi; iltihabi diş eti hastalığı durumlarında periodontal tedavi uygulanıyor. Bu tedavide amaç öncelikle dişi kurtarmaktır.

3- Diş eti dokusunun diş eti çekilmesi ameliyatı işlemiyle yerine getirilmesi; diş eti çekilmesi cerrahi müdahale iki şekilde uygulanıyor. Greftleme adı verilen birinci yöntemde hastanın damağından bir parça (greft) alınıyor. Alınan parça diş eti çekilmesi olan bölgeye uygulanıyor. Kaydırma adı verilen ikinci yöntemde çekilme olan bölgenin yanındaki sağlam doku çekilmenin olduğu bölgeye doğru kaydırılıyor.

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri

  1. Diş eti kanamaları,
  2. Diş hassasiyetinin oluşması,
  3. Fırçalama sırasında dişlerde oluşan ağrı,
  4. Diş kökü hizasında oluşan çentikler,
  5. Diş çürükleri,
  6. Dişlerin daha uzun görünmesi,
  7. Diş etlerinde şişme

Diş Eti Çekilmesi Eski Haline Gelir mi?

Diş eti çekilmesi yaşandıktan sonra, bir daha eski yerine gelmiyor. Uygulanan tedaviler ancak ilerlemesini durdurmak içindir. Fakat diş eti aşırı şekilde çekilmişse cerrahi işlem uygulanıyor. Damak bölgesinden alınan bir parça çekilen bölgeye dikiliyor.

Diş etlerinin tamamen çekilmesine izin vermeden periyodik olarak diş kontrolü yaptırmanızda yarar vardır. Düzenli olarak diş hekimine göründüğünüzde oluşan diş taşları fazla gelişmeden temizlenecektir. Dişlerinizi düzenli fırçaladığınız, ağız bakımına önem verdiğiniz zaman diş eti çekilmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Diş Eti Çekilmesi Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Klinik araştırmalar diş eti çekilmesi c vitamini eksikliğinden olduğunu ortaya koyuyor. C vitamini hem dokuların oluşturulmasında hem de iyileştirilmesinde etkin rol oynuyor. Genellikle; yetişkin erkeklerde günlük C vitamini ihtiyacı 90, kadınlarda 78 mg’dır. Uzun süre bu değerin altında C vitamini alırsanız diş eti çekilmesi yaşıyorsunuz.

Diş Eti Çekilmesi Olanlar Dişlerini Nasıl Fırçalamalı?

Diş hekimleri sık sık diş eti çekilmesi olanlar dişlerini nasıl fırçalamalı konusunda toplumu bilgilendiriyorlar. Hatta doğru fırçalamanın nasıl yapılacağını uygulamalı olarak gösteriyorlar.  Diş etiniz güçsüzleşmişse öncelikle diş fırçanızı değiştiriyorsunuz. Sert fırça yerine orta veya yumuşak diş fırçası kullanıyorsunuz.

Dişinizi fırçalarken asla sert hareketler yapmıyorsunuz. Masaj yapar gibi, yumuşak hareketlerle fırçayı kullanıyorsunuz. Diş eti çekilmesinin nedenlerinden biri de fırçayı ağız içinde yanlamasına kullanmaktır. Üst dişleri fırçalarken diş etlerinden itibaren aşağı doğru süpürür gibi fırçalıyorsunuz. Alt dişleri fırçalarken yine diş etlerinden itibaren yukarı doğru süpürür gibi fırçalıyorsunuz.

Dişlerinizin iç taraflarını da aynı şekilde yukarıdan aşağı/aşağıdan yukarı doğru fırçalıyorsunuz. Fırçalama işlemini aceleye getirmeyiniz. Diş eti çekilmesiyle birlikte diş çürüklerinin oluşmasının birinci nedeni arka dişlere gereken önemin verilmemesidir. Arka dişlerinizi geçiştirmeyiniz. Büyük başlı fırça yerine küçük başlı fırçalar kullanınız.

Diş Eti Çekilmesi Ağrı Yapar mı?

Düzenli ve yeterli ağız&diş bakımı yapılmadığında diş taşları oluşur. Diş taşları diş ile diş etinin arasını açar. Nefes alırken, yemek yerken diş eti çekilmesi ağrısı yaşanır. Diş eti çekilmesi ağrısı, diş çürüğü gibi ağrı hissini verir. Gece yatarken şiddetli ağrılar oluşabilir. Ağrıları, doğal yöntemlerle, ağrı kesicilerle anlık olarak kesersiniz. Dişinizi ve diş etinizi kurtarmak istiyorsanız diş hekimiyle görüşmenizde yarar vardır.

Baş ağrısı çekenler, diş eti çekilmesi baş ağrısı yapar mı sorgusunu yaşayabilirler. Baş ağrısı, diş eti çekilmesi kaynaklı olabilir. Diş eti, dişten ayrıldığı için diş hassasiyeti oluşmuştur. Açıklıktan bakteriler diş köküne saldırdığı için sinirlerde oluşan etkiler, beyne uyarı olarak gidecektir.

Diş Eti Çekilmesi Yaşayanlar

Diş Eti Çekilmesi Nedir Sosyal platformun gelişmesiyle birlikte diş eti çekilmesi şikayeti bulunanlar, sorunlarını internette paylaşıyorlar. Sorunlarına çözüm bulmak için diş eti çekilmesi ekşi sözlükte çare arayanlar olabiliyor. Sorunun çözümü için Ekşi Sözlükte diş taşı temizliği, düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı tavsiye ediliyor.

Bir diğer diş eti çekilmesi kadınlar kulübü sosyal platformunda diş teli öneriliyor. Aşırı şekilde diş eti çekilmesi yaşanmışsa greft ameliyatı uygulanması gerektiği tavsiye ediliyor.

Diş eti çekilmesi yavaş ilerleyen bir diş problemidir. Zamanında önlem alınmadığı takdirde dişlerin kaybedilmesine, çene kemiğinin erimesine yol açabiliyor. Çekilen diş eti bir daha yerine geri getirilemiyor. İlerlemeyi durdurmak için diş taşı, dolgu, cerrahi gibi yöntemler uygulanıyor. Dişlerinizi düzenli fırçalayarak, 6 ayda bir diş hekimine görünerek diş eti çekilmesinin önüne geçebilirsiniz.

Aklınıza takılan soru ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

[contact-form-7 id=”110″ title=”Randevu Formu | Orident.net”]

Sosyal Medyalarımız