Çocuk Diş Hekimliği

 

Dişlerinin olması gerektiği gibi büyüdüğünden ve geliştiğinden emin olmak için
her çocuğun altı ayda bir diş hekimi tarafından görülmesi gerekir.

Çocuk Diş Hekimliği Hangi Yaşlardaki Hastaları Tedavi Eder?

Dişlerinin olması gerektiği gibi büyüdüğünden ve geliştiğinden emin olmak için her çocuğun altı ayda bir diş hekimi tarafından görülmesi gerekir. Bir çocuğun ağzında o kadar çok değişiklik oluyor ki, kendilerini rahat ve güvende hissettiren bir diş hekiminden olağanüstü bir tedavi gördüklerinden emin olmalısınız.

ikon

Kompozit dolgular: tamamen doğal görünen diş renginde dolgular.

ikon

Ortodonti: dişlerin doğru pozisyonlarına hareket etmesine nazikçe yardım eder.

ikon

Bebek a HYPERLINK “https://toothfairypediatricdental.com/infant-oral-care/”ğız bakımı : ilk dişler çıkarken çocuğunuza yardımcı olun

ikon

Di HYPERLINK “https://toothfairypediatricdental.com/pediatric-dental-sealants/”ş dolgu macunları : çürümeyi durdurmak için dişlerin üzerine koruyucu bir bariyer yerleştirilir

Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…

Tipik Bir Diş Hekimi Çocuğuma Bakamaz Mı?

cocuk 1

Geleneksel bir diş hekiminin yukarıda listelenen tüm işlevleri yerine getirip getiremeyeceğini merak edebilirsiniz. Tabii ki yapabilirler. Ancak, cevap ilk başta düşündüğünüz kadar basit değil.

Bir çocuk tipik bir diş hekiminin muayenehanesini ziyaret edebilir olsa da, çocuğunuzu bir pediatrik diş hekimine götürmenin birçok avantajı vardır:

ikon

Pediatrik diş hekimleri, çocukların diş işlerini yaptırırken kendilerini rahat ve mutlu hissetmelerini sağlama konusunda oldukça bilgilidir.

ikon

Pediatrik diş hekimi, çocukların boyutlarına ve ihtiyaçlarına mükemmel şekilde uyan ekipman ve araçlara sahip olacak ve bu da ziyaretleri sırasında çocukların kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlayacaktır.

ikon

Pediatrik diş hekimi muayenehanesi, çocuklar için standart dişçi muayenehanesinden daha rahattır ve onları eğlendirecek oyunlar ve aktiviteler sunar. Geleneksel diş muayenehanelerinde sıklıkla bulduğunuz eski, sıkıcı dergiler yerine eğlenceli oyuncaklar bulabilirsiniz!

ikon

Pediatrik diş hekimleri, gençlerle özel deneyime sahiptir ve dişhekimliği okulundan mezun olduktan sonra iki ila üç yıllık ek bir eğitimden geçerler. Bu, çocukların sahip oldukları özel ihtiyaçları, özellikle de süt dişlerinden kalıcı dişlere geçişi anladıkları anlamına gelir.

formm 1 scaled

Bizimle İletişime Geçin

Neden Biz?

nedenbiz 115

İnsan Merkezli Yaklaşım

Erişilebilirlik, süreklilik ve hasta odaklı yaklaşım, başarılı bir tedavi sürecinin temelidir.

nedenbiz 114

Uzman Ekip

Uygulamalar ustalaşmış düzeyde, bilimsel niteliği olan bakış açısıyla planlanmaktadır.

nedenbiz 116

Özel Tasarım

Tıp, teknoloji ve sanatın harmanlanmasıyla idealimiz, doğal gülüşünüzü yeniden kazandırmaktır.

nedenbiz turkce

Pediatrik Diş Hekimi Tarafından Tedavi Edilebilecek Yaşlar

Bebekler

Amerikan Dişhekimleri Birliği, çocuğunuzu ilk süt dişlerini çıkardıktan sonra ve ilk doğum günlerini geçmeyecek şekilde ilk randevuları için diş hekimine götürmenizi önerir. Koruyucu bakıma ek olarak, pediatrik diş hekimlerimiz , bebeğinizde dil hareketini kısıtlayan bir doku bandı olma ihtimalini erken teşhis edip müdahale edebilir.Dil bağı, doğumda mevcut olan ve bir doku şeridinin çocuğunuzun dilinin ucunu ağzının tabanına bağladığı bir durumdur.

Gençler

Bazı ağız sağlığı ihtiyaçları gençlere özgüdür. Örneğin, çocuğunuzun gün boyunca atıştırma olasılığı daha yüksek olabilir. Bu, plak oluşumundan kaynaklanan diş çürümesi ve diş eti hastalığı risklerini artırabilir. Çocuğunuz bir temas sporuna katılırsa, yüzüne aldığı bir darbe nedeniyle diş acil durumu yaşama riski daha yüksek olabilir.

Okul Çağındaki Çocuklar

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, diş çürüğü çocukları etkileyen en yaygın kronik hastalıktır. Pediatrik diş hekimlerimiz, çocuğunuzun sağlıklı bir gülümsemenin keyfini çıkarabilmesi için diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir.

Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklar

Bir pediatrik diş hekimi çocuğunuzun sağlıklı ağız hijyeni alışkanlıklarını öğrenmesi konusunda en büyük yardımcınızdır. Örneğin, pediatrik diş hekimlerimiz çocuğunuzun “şeker böceklerini” (plak) uzak tutmak için günde iki kez diş fırçalamanın önemini öğrenmesine yardımcı olabilir. Pediatrik diş hekimlerimiz, çocuklarla erken yaşlarda sağlıklı alışkanlıklar geliştirebilmeleri için anlayacakları şekilde iletişim kurmada profesyoneldir. Çocuğunuzun bizimle ilk randevusunun ardından, diş temizliği ve ağız muayenesi için 6 ayda bir çocuk diş hekimlerimizden birini görmeye devam etmesi gerekecektir . Küçük çocukların yeni bir yere gitmekten ve bir yabancının dişlerini muayene ettirmesinden endişe duyması alışılmadık bir durum değildir. Neyse ki, pediatrik diş hekimlerimiz diş kaygısını hafifletmeye yardımcı olmak için çocuklarla çalışma konusunda uzun yıllara dayanan deneyime sahiptir.

Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…

Çocuklarda Dişler Ne Zaman Düşer?

Süt dişleri genellikle 6 yaş civarında dökülmeye başlar. Süt dişleri alt merkezi kesici dişler olarak bilinir. Çocuğunuzun dişleri dökülür çünkü kalıcı dişleri doğal olarak süt dişlerini dışarı doğru itmeye başlar. Bu şekilde bir diş kaybetmek endişe etmenize neden değildir, ancak çocuğunuz talihsiz bir kaza veya kötü hijyen gibi başka bir nedenle dişlerini kaybederse, çocuk diş hekimini ziyaret etmeniz gerekir. Bunun nedeni, süt dişinin erken kaybının muhtemelen yerini alacak olan kalıcı diş için enfeksiyon veya yer sorunlarına neden olabilmesidir.

bebekler

Çocukların Diş Doktoruna Götürülme Sıklığı Ne Olmalıdır?

Bu yaygın bir sorudur; ‘Çocuğum ne sıklıkla diş hekimine görünmeli?’

Çocuğunuzun çocuk diş hekimine ilk ziyaretinden sonra, bir sonraki ziyaretinizin ne zaman planlanması gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Çocuğunuzun diş hekimini hangi sıklıkta göreceğine karar verirken birkaç faktörü göz önünde bulundurmak önemlidir. Aşağıda bunlara hızlıca bir göz atalım.

bebekler

Fissür Örtücüler Ne İşe Yarar?

cocuk 2

Fissür örtücüler dişlerin çukur ve oluklarını örten maddelerdir. Bakterilerin ve yiyecek artıklarının dişlerin bu bölgelerine sıkışmasını önlemeye yardımcı olurlar. Bu sayede dişleri çürüğe neden olan elementlerden korumaya yardımcı olurlar. Fissür örtücüler dişe uygulandığında, dolgu macunları yiyecek ve plak barındırabilecek çukur ve oyukları kapatır. Bu da, yiyecek artıklarının sıkışmasını ve kötü bakterilerin oluşmasını önlemeye yardımcı olur.

Birçok çalışma, fissür örtücü içeren dişlerin diş çürümesine daha az eğilimli olduğunu göstermiştir. Gerçek sayılar ve oranlar değişir. Bununla birlikte, bir çalışma, dolgu macunu olan azı dişlerinin, kaplanmamış dişlere göre %78’e kadar daha az çürüğe sahip olduğunu belirtti. Dolgu macunları ayrıca dişlerin fırçalanmasını ve temizlenmesini kolaylaştırır. Bunun nedeni, bu girintilerin “derinliğini” azaltmaya yardımcı olmalarıdır. Sonuç olarak, diş fırçası kıllarının temizleme erişimini arttırırlar.

Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…

Çocuklarda Diş Çürüğü Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Kötü Ağız Hijyeni

Çocuklarınızın sağlıklı ve güçlü dişlerini mi hayal ediyorsunuz? O zaman dişleri fırçalamak ve diş ipi kullanmak, dikkate alınması gereken hayati bir eylemdir. Yetersiz diş bakımının zar bölgelerini etkilemesi muhtemeldir ve bu da sonunda diş çürümesi riskini artırır. Bu nedenle çocukların günde en az 2 kez diş fırçalaması ve günlük olarak diş ipi kullanmaları önemlidir.

Asit Tabaka Oluşumu

Çocuğunuzun dişlerinde bulunan bakterilerin asit üretmesi muhtemeldir. Dişlerinizin dış yüzeyinde oluşan bu asidik tabakalar diş minesine zarar verir.

Florürün Yetersiz Su Alımı

Florür, diş çürüğünün erken aşamalarını önlemeye ve hatta tersine çevirmeye yardımcı olan bir maddedir. Bu, suda doğal olarak bulunur ve diş çürüklerini önlemenin güvenli bir yoludur. Mine ile temas halinde dişin korunmasına yardımcı olarak asitlerin dişlerin üzerlerinde çözülmesini engeller. Ne yazık ki, bazı çocuklar yeterince su içmemekte ve bu da daha yüksek çürük riskine yol açmaktadır.

Kötü Beslenme Alışkanlıkları

Yüksek şekerli ve karbonhidratlı besinler çocukların en çok tükettiği besinlerdir ve ağız sağlıklarını olumsuz etkiler. Bu yiyecekler genellikle dişlere yapışır ve zamanla ağızda diş minesini yiyen bakterilerin üremesine yol açar.

Tükürük Akışının Normalden Az Olması

Ağızdaki tükürük bezleri yeterli tükürük üretmediğinde ağız kuruluğuna yol açar ve ağız sağlığını riske atar. Tükürük plak gibi pH seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu nedenle ağızda yeterli tükürük olmadığında plak, diş eti hastalığı ve diş çürüğü oluşma olasılığı daha yüksektir.

Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…

Bebeklerde ve Yeni Yürümeye Başlayan Çocuklarda Diş Çürümesinin Yaygın Nedenleri

Çocukları biberonla yatırmak

Çocuğunuza geceleri biberon ya da damlatmaz bardak vermek onun uyumasına yardımcı olabilir, ancak dişlerinde büyük hasara da sebep olabilir. Şişeler ve damlatmaz bardaklar mama, meyve suyu veya diğer içeceklerdeki şekerleri doğrudan dişlere bırakır. Ve bebek uyurken bu temas uzadığında, bakteri ve biberon çürüğü oluşumu için ortam hazırlamış olursunuz. Çocuğunuza yatmadan önce bir biberon verdiyseniz, uykuya dalmadan önce mutlaka dişlerini temizleyin.

Çok fazla şekerli içecek vermek

Bahsettiğimiz gibi, anne sütü bile şekerli kabul edilir su dışındaki içecekler de öyle. Bebek küçükken ve beslenmesi için anne sütü veya formül mamadan tamamen kaçınmak imkansızdır. Beslendikten sonra bebeğin dişlerini silme konusunda dikkatli olmanızı tavsiye ediyoruz.
Çocuğunuz katı yiyecekler yiyebilecek yaşa geldiğinde, meyve suyu da dahil olmak üzere şekerli içecekleri sınırlamanızı öneriyoruz. Şekerli ve nişastalı yiyeceklerin yanı sıra, bu içecekler dişte erozyona neden olan bakterilerin oluşma sebebidir.

Çocuk diş hekimini ihmal etmek

Çocuğunuzun dişleri tam olana kadar (veya daha uzun süre) diş hekimine gitmemek, sağlıklı diş gelişimini geciktirebilir ve ayrıca herhangi bir plak oluşumunun erken tespit edilmesini de önleyebilir. Plak ne kadar uzun süre fark edilmez ve profesyonel olarak çıkarılmazsa, çürümeye yol açma olasılığı o kadar yüksek olur.

Bebek dişlerini fırçalamamak veya silmemek

Bebeğinizin dişleri çıkar çıkmaz, çürüğe yol açabilecek plak oluşumunu önlemek için diş temizliğine özen göstermelisiniz. Çocuğunuzun diş fırçası kullanımını gerektiren diş seti tam olmadan önce, onları ıslak bir bezle silebilirsiniz. Bebeğinizi emzirdikten sonra mutlaka dişlerini silmelisiniz, çünkü anne sütü yüksek şeker içeriğine sahip olma eğilimindedir.

Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…

cocugunuz icin duzenli dis bakimi

Çocuğunuz İçin Düzenli Diş Bakımı

Genel olarak, çocuklar diş hekimini en az 6 ayda bir ziyaret etmelidir. Bu, diş muayenesi, temizlik, florür tedavisi ve röntgen dahil olmak üzere pediatrik diş hekimi tarafından düzenli diş bakımının yapılmasını sağlar. Çocuğunuzun sağlıklı bir muayenesi varsa, bu 12 ay boyunca bir daha diş hekimine gitmemeniz gerektiği anlamına gelmez. Randevu aralığını uzatmak diş çürüğü, gizli boşluklar ve iltihaplanma dahil olmak üzere önemli diş hijyeni sorunlarının kontrolsüz kalmasına izin verebilir. 6 aylık düzenli kontroller, diş hekiminizin çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlıklarının etkili olup olmadığını, çok sert mi yoksa yetersiz mi fırçaladığını ve teşhis edilmesi zor diş çürüklerinin olup olmadığını belirlemesini sağlar. Sağlıklı muayeneler, çocuğunuzun diş hekimini daha az ziyaret etmesi gerektiğinin kanıtı değil, ziyaretlerinizin değerli olduğunun ve düzenli temizlik ve florür tedavisinin çocuğunuzun dişlerini sağlıklı ve sorunsuz tutmak için işe yaradığının kanıtıdır. derece düşüktür ve buna maruz kalma, hem doğal hem de insan yapımı diğer kaynaklarla karşılaştırıldığında yalnızca küçük bir katkıyı temsil eder.

Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…

dis doktoru tarafindan cocuklara yapilan uygulamalar

Çocuğumda Tekrarlayan Ağız Hijyeni Sorunları Varsa Ne Olur?

Çocuğunuzun ağız sağlığını korumak için 6 ayda bir kontroller önerilen yöntem olsa da, çürükler, iltihaplanma veya diş çürümesi gibi tekrarlayan diş hijyeni sorunları yaşayan çocuklar her 3 ayda bir çocuk diş hekimini ziyaret etmelidir. Süt dişleri yetişkin dişlerin çıkması için yer açtığından, bu dişlerin uygun şekilde korunması önemlidir.

Çocuğunuzun dişleriyle ilgili tekrar eden sorunları önlemek için, beslenme şekline, fırçalama alışkanlıklarına ve ağızlarında yaşayabilecekleri herhangi bir ağrıya veya görülebilecek iltihaplara dikkat etmeye çalışın. Özellikle yatmadan önce şekerli yiyeceklerden kaçının ve günde en az iki kez florürlü diş macunu ile fırçalamayı alışkanlık haline getirmelerini sağlayın.

dis doktoru tarafindan cocuklara yapilan uygulamalar

Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…

Çocuklarda Diş Çürüklerinin Azaltılması İçin Ne Yapılmalıdır?

Yemekten sonra dişlerde kalan bakteri ve yiyecekler fırçalanmadığında çürükler meydana gelir. Asit diş üzerinde birikir ve diş minesini bir delik veya boşluk oluşana kadar yumuşatır.

ikon

İyi sözlü alışkanlıklara erken başlayın. Çocuklara günde en az iki kez florürlü diş macunu ile dişlerini fırçalamayı ve düzenli olarak diş ipi kullanmayı öğretin.

ikon

Yeterli florür alın . Düzenli florür kullanımı mineyi sertleştirerek asidin nüfuz etmesini zorlaştırır. Su kaynağınız florürlü değilse veya aileniz arıtılmış su kullanıyorsa, diş hekiminizden florür takviyesi isteyin. Çoğu diş macunu florür içerir ancak diş macunu tek başına çocuğun dişlerini tam olarak korumaz. Ancak dikkatli olun, çünkü çok fazla florür diş renginin bozulmasına neden olabilir. Takviye etmeden önce diş hekiminize danışın.

ikon

Bazı yiyecekleri sınırlayın veya kaçının. Şekerli yiyecekler, meyve suları, şekerlemeler, çikolatalar diş minesini aşındırabilir ve çürüklere neden olabilir. Çocuklarınız bu yiyecekleri yerse, şekeri yıkamak için yemekten sonra ağızlarını çalkalamasını veya dişlerini fırçalamasını sağlayın. Aynı şey, tatlandırılmış sıvı içeceklerde de geçerlidir; bu yiyecekleri aldıktan sonra mutlaka çocukların daha sonra ağızlarını durulamasını veya dişlerini fırçalamasını sağlayın.

Çocuğunuzun kalıcı dişleri büyüdükçe, diş hekimi, çoğu çiğnemenin yapıldığı arka dişlere ince bir reçine (dolgu macunu adı verilir) uygulayarak çürümeyi önlemeye yardımcı olabilir. Bu koruyucu kaplama, bakterilerin azı dişlerinin ulaşılması zor yarıklarına yerleşmesini engeller.

Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…

Diş Doktoru Tarafından Çocuklara Yapılan Uygulamalar Nelerdir?

Diş Çıkması

Diş Çıkması, çocuğunuzun dişlerinin ortaya çıkması ve ağızda görünür hale gelmesidir. Pedodonti ekibi, süt ve daimi dişlerin sürme aşamaları boyunca size ve çocuğunuza rehberlik edecektir.

Diş Eti Tedavisi

Birçok kişi diş eti hastalığını yalnızca yetişkinleri etkileyen bir durum olarak düşünse de, gençler ve hatta daha küçük çocuklar diş eti hastalığına (veya daha hafif şekli olan diş eti iltihabına) karşı oldukça hassa olabilirler. Orident ağız ve diş sağlığı polikliniği çocuk diş hekimliği olarak çocuklar için diş eti hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi sağlıyoruz.

Ağız koruyucuları

Orident Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Pedodonti bölümünde, yüz, ağız veya kafa yaralanmalarına neden olabilecek herhangi bir spor yapan çocuklara ağız koruyucuları öneriyoruz.

Alan Koruyucuları

Bir çocuk süt dişini erken kaybettiğinde, kalıcı dişlerin doğru şekilde büyümesi için alan yaratmak için yer tutucular uyguluyoruz.

Çürük Kontrolü ve Dolgular

Çürükler (çürükler) birkaç faktöre bağlı olarak gelişebilir ve çocuklar bunların çoğu için daha fazla risk altında olma eğilimindedir. Çocuk diş hekimliği birimimiz, çocuğunuzun çürük geliştirme şansını azaltmak, hatta ortadan kaldırmak için yardımcı olur.

Parmak Emme Alışkanlıklarını Kırma

Bebeklerde ve küçük çocuklarda parmak emme zararsızdır, ancak bir çocuğun yetişkin dişleri çıkmaya başladığında, bu alışkanlık ciddi diş problemlerine yol açabilir.

Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…

Öncesi & Sonrası

Sıkça Sorulan Sorular

Fissür örtücü uygulaması nedir?

Koruyucu bir dental tedavidir. Azı dişlerinin çiğneme yüzeylerinin girinti ve oluklarının akışkan bir dolgu maddesiyle örtüldüğü koruyucu bir diş tedavisidir.

Florun çocuğumun dişlerine faydası var mıdır?

Evet. İnsan vücudunda özellikle kemik ve dişlerde depolanan flor, kemik ve diş sağlığı açısından çok önemlidir. İşlenmiş gıdalar çürüğe elverişli ortam oluşturur. Bu noktada diş yapısını güçlendirmede flor çok önemli bir yapıtaşıdır.

Çocuğun dişlerini fırçalarken ne kadar florlu macun kullanmamız gerekir?

3-6 yaş arası çocuklarda bezelye büyüklüğünde florlu macun, 3 yaş ve altı çocuklarda pirinç tanesi büyüklüğünde florlu macun kullanılması gerekmektedir.

Çocuğuma flor tableti vermem gerekir mi?

Hekiminize danışmadan çocuğunuza flor tableti vermeyin. Bu tabletler, bireyin çürük riskine göre hekimin gerekli gördüğü durumlarda verilen bir uygulamadır.

Çocuğumun diş sağlığı açısından beslenmesi nasıl olmalıdır?

Çocukların, her öğünde almaları gereken besinleri düzenli ve yeterli miktarda almaları, ağız ve diş sağlığı açısından da büyük önem taşır. Özellikle süt ürünleri dişlerin gelişiminde ve dişlerin korunasında önemli rol oynar. Kahvaltı sonrası dişlerin fırçalanmadığı durumlarda, en son peynir yenilmesinin diş çürüğünden korunmasında etkisi büyüktür.

Sadece flor uygulaması ve fissür örtücü ile çocuğumun dişini çürükten koruyabilir miyim?

Maalesef. Bu uygulama bir önlemdir. Büyük oranda dişleri yeni çürükler den koruyacak olsa da yüzde yüz engellemeyecektir.

form 1

Bizimle İletişime Geçin